1940
Oorlog in de Duinen
1945
  • Home
  • Agenda.
  • Afluisteren in de duinen.
  • Bommen in de duinen.
  • 1943 februari executies
  • Contacten.
  • De Eerebegraafplaats.
  • De Zeeweg
  • Duitsers in de duinen.
  • Een zoon vertelt!
  • Gevonden in de duinen!
  • Het Brits Indisch Legioen
  • Het strand.
  • Links.
  • Luchtfoto's.
  • Nacht over de duinen.
  • Stormschool Bloemendaal
  • Zandschepen.
  • Achtergrond informatie.

Een zoon vertelt:



Gerrit Kleisen zoon van Gerrit Wiechert Kleisen vertelt:

"Op Bevrijdingsdag 5 mei 2020 bezocht ik met mijn vrouw en begeleid door boswachter Coen van Oosterom de locatie in de duinen waar 29 verzetsstrijders op 6 juni 1944 werden gefusilleerd. Een van de vermoorde mannen was mijn vader".

 Gerrit Wiechert Kleisen 1917 - 1944

 "Die dag was het ook D-Day, de dag waarop de geallieerden hun invasie op de Franse kust uitvoerden en twee dagen voor mijn eerste verjaardag. Mijn vader is later herbegraven op de Eerebegraafplaats te Overveen in de gemeente Bloemendaal. Het bezoek was een van de zeldzame momenten in mijn leven dat ik mijn emotie niet wilde bedwingen. Dit kwam door de coronacrisis in vreemde combinatie van de uitzonderlijke schoonheid van de natuur op deze plek, we zagen vogels die ik nog nooit eerder had gezien, een hert stak voor ons het pad over en er ontbrak het geluid van overkomende vliegtuigen en het contrast met de verschrikkelijke gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden".

De boompieper.

"Op deze website "Oorlog in de Duinen" zag ik dat u aandacht geeft aan het onderwerp Oorlog in de Duinen en las deo proep voor informatie over de geschiedenis in de duinen van Bloemendaal. Wat zou het mooi zijn als het verhaal van mijn vader daar een plek kan krijgen"

 Gerrit Wiechert Kleisen  in boswachterstenue in 1935

 "Ik schets u in grote lijnen zijn geschiedenis." "Mijn vader, Gerrit Wiechert Kleisen, is geboren in 1917. Hij was een groot natuurliefhebber en hier in de duinen samen met boswachter Coen, moest ik aan zijn grote passie denken, hij wilde ook boswachter worden en had aan zijn vader die kleermaker was, voor zijn 18e verjaardag een boswachtersuniform gevraagd en gekregen.

Een paar dagen voor zijn dood wist hij een briefje uit de gevangenis van Vught te smokkelen aan mijn moeder met het verzoek mij later te laten studeren voor boswachter.

Mijn vader was in 1940 bij de Duitse inval geplaatst bij de grenstroepen in de buurt van Nijmegen. Zij kregen zonder de strijd aan te gaan de opdracht zich terug te trekken naar wat nu heet de randstad, achter de waterlinie, om dit gebied te verdedigen. Eenmaal daar aangekomen was daar reeds de Nederlandse capitulatie. Dit zeer tegen de wil van mijn vader in om de Duitsers te bevechten.

Na de capitulatie werd hij geplaatst bij de douane in Wernhout, onder Breda aan de Belgische grens. Daar raakte hij in het verzet en bracht vele mensen , waaronder Joden, die Nederland wilde ontvluchten, over de grens. Hier vond verraad plaats en mijn vader dook onder in de Achterhoek, waar hij zich ook aansloot bij het verzet.

Opnieuw vond verraad plaats met als gevolg dat vele verzetsmensen uit de Achterhoek terecht kwamen in het concentratiekamp Vught. De meeste daarvan werden ter dood veroordeeld en zijn op genoemde plek in Bloemendaal gefusilleerd.
Mijn moeder moest de dood van haar man vernemen uit de krant. Daar werd niet vermeld waar het was gebeurd en waar de lichamen van de mannen waren begraven.

 

(foto-archief SOHB) Direct na de capitulatie in mei 1945 werd er onderzoek gedaan naar de grafkuilen in de duinen. De geruchten die de laatste jaren van de oorlog de ronde deden werden bewaarheid na het vinden van diverse grafkuilen. Met man en macht werd onder moeilijke omstandigheden de ene na de andere grafkuil opgezocht en geopend. De Duitsers wezen de plekken aan.

(foto-archief SOHB): Vindplaats 5. Hier werden de 29 mannen gevonden waaronder de vader van Gerrit Kleisen.

Mijn vader wordt gevonden:

Op 25 juli 1945 vond men in de duinen van Bloemendaal een grafkuil. Deze kreeg op bovenstaande tekening de aanduiding  vindplaats 5. Daar vond men de stoffelijke resten van 29 mannen.
In geen geval was het mogelijk de familieleden een directe identificatie te laten verrichten. Dat gebeurde aan de hand van het schouwingsrapport, de resten van kleding en een haarlok.

Een van de doden droeg een ring aan zijn rechterhand met daarin de datum van zijn verloving en de naam van zijn echtgenote: Reiny 2-6-1941. Dat was mijn moeder.

Gedenkstenen in duinen markeren de grafkuilen en executieplekken:

Op de gedenksteen heeft een bezoeker volgens Joodse traditie een steentje achter gelaten. Als bewijs van mijn bezoek legde ik er een schelpje neer.

5 mei 2020:

Wij brachten op dezelfde dag - Bevrijdingsdag 2020 - een bezoek aan de Eerebegraafplaats waar de gevonden mannen bij elkaar in hetzelfde grafvak werden begraven.  

Wat was dat een fijne ervaring. De begraafplaats was een bloemenzee en er waren veel bezoekers. Een bewijs voor mij dat allen die hier liggen, voortleven in de herinnering van velen.

BOEK met als titel: Verzet, Verraad, Vrijheid!

"Ik heb over het leven van mijn vader een boek geschreven: Verzet, Verraad, Vrijheid. Daarin worden nog meer personen beschreven uit het verzet in de Achterhoek, die ook op de Eerebegraafplaats in hetzelfde vak waar mijn vader ligt, zijn begraven.

 Voor nadere informatie of bestellen van het boek kunt u dat doen via mijn mail:

kleisen001@remove-this.zonnet.nl

Het boek kost € 24,95 excl. verzendkosten ad € 4,50

REDACTIE SOHB:

Wilt u meer weten over de opgravingen, klik dan hier aan op

nacht over de duinen.

Deze pagina kwam tot stand met dank aan Gerrit Kleisen op 6 juni 2020. op     

KLIK hier op    H O M E    en keer terug naar de hoofdpagina.